ontwerp: HOSPER met Rob van Leeuwen
Een studie naar verleden, heden en toekomst van de noordelijke IJdijken.
Vanaf 2500 BC tot op heden is de verschuivende delta van het OerIJ, de voorloper van het IJ, bevolkt geweest en in cultuur gebracht. In de Romeinse tijd slibde zeemonding al dicht, en vanaf de 12e eeuw werd het IJ geleidelijk ingedijkt. Sinds de aanleg van het Noordzeekanaal is het steeds lastiger geworden om de IJdijken overal te herkennen.
Tegenwoordig ligt het OerIJ-landschap in een planologisch ‘hogedrukgebied’. In hoog tempo versnippert het gebied door de bouw van woonwijken, bedrijventerreinen, infrastructuur en incidentele natuurontwikkeling. Het OerIJ kan in dit hoogdynamische deel van Nederland worden ingezet als samenbindende en onderscheidende drager van nieuwe, karakteristieke plannen met plekgebonden identiteit die de geschiedenis van het landschap recht doen.
Het geheim voor de ontwikkeling van een ‘Oer-taal’ ligt in de randen en het onderscheid tussen (voormalig) binnen- en buitendijks land. De IJ-dijken zijn autonome lijnen die het verhaal van de inpoldering kunnen vertellen en een belangrijke schakel kunnen zijn in het recreatieve netwerk.